Filtracja troszkę wolniejsza niż normalnie, ale bez zatykania, słody palone nie były zmielone na proch lecz normalna śruta...zobaczymy jaki będzie efekt.
Brzeczka o przyjemnym smaku dobrej goryczki. Mniam
Ostatnia zmiana dokonana przez maroxan; 2011-07-17, 08:06.
-----------------------------
Niedzielne warzenie
Wyszło 23L 11blg + w garze zostało jeszcze trochę z chmielinami.
Zwykle nie używam tyle wody. Podczas śrutowania w kanciapie woda do zacierania osiągnęła zbyt dużą temperaturę, więc dolałem zimmnej.
Zadane drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager
Ostatnia zmiana dokonana przez maroxan; 2011-10-24, 07:00.
-----------------------------
Wyszło 23L - 13blg [chyba że aerometr kłamie]
Śruta dość drobna - raz się zatkało.
Dzień pozytywny połączony z malowaniem przedpokoju...nie odbyło się bez niespodzianek - skończyła się farba
aaa jeszcze ciasto opadło
Na dziś chyba koniec ekscesów.
Ostatnia zmiana dokonana przez maroxan; 2011-10-28, 19:30.
Na oko ucho i język jest delikatny.
Wg. dostawcy Castle Malting można użyć do 100%, natomiast ten drugi w ofercie to Warminster i zasyp już do 10%
Tak czy inaczej, mam nadzieję że nie przesadziłem.
Chyba mnie nie zrozumiałeś - chodzi mi o słód wędzony Castle Malting - oni posiadają w ofercie TYLKO słód wędzony na torfie, czyli tzw. Whisky. Co wypisuje dystrybutor to inna sprawa.
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
Podczas kolejnej wizyty we IF byłem nieco zaskoczony faktem że w miejscowych sklepach spożywczych pojawiło się w butelkach piwo i to kilka rodzajów z browaru Jager.
Ten, dawno temu odwiedzony został już opisany na forum- https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...agraniczne/eur...
Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...
Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
Comment